Koffie Espresso

Koffie, Koffieautomaten, KoffieMachine, Espresso Machine

Hoe zet je gewone koffie?

Hoe zet je gewone koffie?

Veel mensen die bij mij komen willen koffie. Mijn vraag is dan ‘Wat kan ik voor je maken?’ Bij mij thuis zet ik koffie met een espresso machine. Dat is voor mij ‘gewone’ koffie. Maar voor de meeste mensen is dit niet gewoon, maar speciale koffie. ‘Nee doe maar gewone koffie…’ Mijn standaard reactie is ‘Ik heb alleen maar lekkere koffie!’ In mijn andere blog schrijf ik hoe je ‘gewone koffie’ met een espressomachine kunt zetten. Hieronder lees je wat gewone koffie is en hoe je deze filterkoffie met een dripper of koffiezetapparaat maakt.

Gewone koffie

Wat is gewone koffie?

Maar wat bedoeld men met ‘gewone koffie’? Hier bedoeld men ‘filterkoffie’. In de koffiewereld noemt men dit ‘Slow Coffee’. De koffiebereiding is langzaam (slow) aangezien het water op de gemalen koffie gegoten wordt en langzaam er doorheen getrokken wordt door de zwaartekracht. Geen extra druk of handeling, gewoon een extractie op basis van zwaartekracht. Gewoon wachten tot het water alle aroma’s uit de koffie heeft opgenomen en door het filter heen gezakt is…

Dripper, filterdrager, koffiezetapparaat

Dus gewone koffie wordt gezet met een dripper waarbij je zelf warm water opgiet of met koffiezetapparaat dat het water verwarmd en automatisch deze op de gemalen koffie in de filterdrager opgiet. De koffie dient gemalen te zijn in de zogenaamde ‘filtermaling’ of ‘snelfiltermaling’. Dit voelt een beetje als grof zand aan, als gravel van een tennisbaan. Het lekkerste is als je de koffiebonen pas maalt zodra je koffie gaat zetten, in plaats van al gemalen koffie te gebruiken. Gemalen koffie is minder vers en de aroma’s vervliegen heel snel, zodra je de verpakking openmaakt. Wil je optimaal genieten van koffie, koop dan een goede koffiemolen. Dit is de basis van alle goede en lekkere koffie: een degelijke koffiemolen! Handmatig of elektrisch.

Hoeveel gemalen koffie per kopje?

Het is smaak gebonden hoeveel gemalen koffie je gebruikt voor je kop koffie. Wil je een straffe bak of gewoon een soepele smooth kopje koffie? Gebruik als basis standaard 7 gram gemalen koffie per kopje koffie. Dit is de maat. Sterkere koffie is eenvoudig iets meer koffie gebruiken. Je veranderd simpelweg de verhouding water-koffie in de extractie. Extractie is het eigenlijke koffiezetten. Het water neemt de smaken en aroma’s van de koffie over. Voor juiste maat koffie kun je een koffie maatlepel gebruiken. Deze zit standaard bij de koffiemachines en Hario drippers, maar is ook los verkrijgbaar.

Hoe zet je gewone koffie met een dripper?

Dit heb je ervoor nodig:

Bij gewone koffie (filterkoffie) zetten kan de zetwijze natuurlijk iets afwijken, afhankelijk van de soort koffie dat je gebruikt. Maar het volgende is een goede basis voor filterkoffie zetten:

Methode filterkoffie zetten

Kook het water. Als het kookt laat je het zo’n twee à drie minuten afkoelen. Het water moet ongeveer 93ºC zijn. Met de digitale waterkoker kun je dit precies instellen.

 1. Weeg 30gr. koffiebonen af en maal deze portie tot de fijnheid van zandkorrels. De gemalen koffie moet er fijn uitzien, maar iets grof aanvoelen
 2. Gebruik je reeds gemalen koffie, gebruik dan 4 ruime lepels koffie (koffie niet afstrijken in de lepel)
 3. Doe het filter in de dripper, zet het op een kannetje en spoel het filter uit met heet water. Dit is om het filter uit te spoelen en om de dripper te verwarmen. Niet laten overstromen
 4. Gooi het spoelwater uit het kannetje en zet geheel, de filter en koffiekan, op de weegschaal
 5. Doe de vers gemalen koffie in het filter en zet de weegschaal aan
 6. Begin heel langzaam en met een klein straaltje water vanuit het midden naar buiten op te schenken
 7. Schenk eerst tot 60gr. water op de koffie en laat dit zo’n 30 seconden ‘bloomen’ (alle koffie natmaken en gaat bubbelen)
 8. Schenk voorzichtig op vanuit het midden naar buiten en draai rustige rondjes met het straaltje water
 9. Vul het filter tot één centimeter onder de rand en schenk af en toe bij tot het totaal 500gr. aangeeft
 10. Om ‘high & dry grounds’ te voorkomen, schraap je bij 500gr. voorzichtig de bovenkant van de filter naar binnen toe met de lepel. Doe je dit niet dan zal je zien dat er wellicht je ‘high & dry grounds’ ontstaan. Dit is koffie die boven het filter zicht verzamelt tegen de zijkant aan. Als je dit laat zitten dan krijg je hier geen extractie meer uit en je wilt het liefst dat alle koffie zijn smaak afgeeft. Je kan dit ook voorkomen door op een bepaalde manier te schenken maar dit vereist enige oefening
 11. Als je het goed hebt gedaan moet de totale extractietijd (de tijd dat het water door de gemalen koffie is doorgelopen) zo’n 3 minuten zijn.
 12. Serveer je vers gezette koffie in voorverwarmde kopjes

Hoe zet je gewone koffie?

Nog een paar aanwijzingen om gewone koffie te zetten

Als de koffie bij het filterkoffie zetten niet goed doorloopt en uiteindelijk een bittere smaak heeft, dan is de koffie te fijn gemalen. Het water kan er dan niet doorlopen en wordt de extractietijd te lang. Als de koffie te zuur is, zijn je bonen te grof gemalen. Met de voorgestelde 30gr. koffie gaat ik uit voor een stevige kop koffie, die ik lekker vind qua sterkte. Als je iets milder of sterker wilt, kun je bijvoorbeeld een gram minder of meer te doseren. Gewoon blijven proberen, filterkoffie zetten is en blijft een heel leuk en lekker spel om jouw juiste smaak te krijgen.

Geen Reacties

Nog geen reacties.

Reageer hier

 


Abboneer u hier, en automatisch komen alle nieuwe artikels naar u toe.

Navigatie

  Koffie (Home)
  Espresso
  Cappuccino 
 
Senseo
  Nespresso
  Koffie Rombouts
  Koffie Recepten 
 
Koffie Boeken 

Gratis Nieuwsbrief

Naam:
Email: